Loopbaan-oriëntatie in 4 havo

Vorige week zijn onze leerlingen in 4 havo bezig geweest met de oriëntatie op hun studiekeuze en beroep. Ze bezochten een voorlichtingsavond vanuit Het Saenredam en de andere OVO-scholen waar ze de kans kregen om drie verschillende opleidingen te bekijken. Studenten en mensen uit het veld vertelden enthousiast over hun beroepskeuze. Daarnaast is de Hogeschool van Amsterdam langs geweest om samen aan de slag te gaan met de vraag “hoe maak je eigenlijk een studiekeuze”?

Jouwairiya,  Thijmen, Esmée vertellen over hun ervaringen:

“Er waren veel verschillende scholen, die allemaal wat konden uitleggen over de opleidingen die ze aanboden. Het ging ook over de toelating. Ook kon je vragen stellen aan studenten en docenten die bij een kraampje stonden. Je kon ook boekjes krijgen. Die heb ik mee naar huis genomen. Daardoor kan ik mezelf beter inlezen over de opleidingen. De studenten van de HvA waren echt heel aardig. Ik heb veel vragen kunnen stellen over hoe de opleiding is en wat ze hebben geleerd. Ook heb ik gevraagd hoe zij hun keuze hebben gemaakt, waardoor je beter kan bedenken ‘Wat past er nou bij mij?’.”

“Sommige voorlichtingen vond ik interessanter dan andere. Een paar studenten konden echt heel goed en enthousiast vertellen over hun opleiding, waardoor ik die studies zelfs zou overwegen. Maar ik ben er wel uit geloof ik. De HvA les vond ik leuk en goed verteld, vooral voor leerlingen die nog niet weten wat ze willen doen.”

“Ik vind het goed om vanuit school te kijken naar wat je allemaal kan, in plaats van dat je het alleen zelf moet uitzoeken. Je bent er dan toch meer mee bezig. Ik ben meer gaan nadenken over wat ik hierna wil en raakte wel geïnteresseerd door de voorlichtingen. Er is een opleiding in het bijzonder waar ik enthousiast van werd, daar ga ik verder over praten.”