Nieuwsjagers

ZAANDAM – Onder de noemer Nieuwsjagers gaat de onderbouw van Het Saenredam College concreet aan de slag met het krantenvak. Met behulp van het onderwijsplatform Schoolpoort maken de kinderen een krant, met eigen artikelen en foto’s, en die wordt verspreid in de Zaanstreek. Onderdeel van het project was een online interview door drie leerlingen met wethouder Natasja Groothuismink, te volgen via livestream.

Door Marcel van Stigt

Aan Rocco, Sem en Luca (allen 13 jaar) de eer om de wethouder, met onder meer onderwijs in haar portefeuille, met vragen te bestoken. Die hebben ze vooraf bedacht en staan keurig opgeschreven op een briefje. Wat doet een wethouder? Waarom bent u wethouder geworden? Welk schoolvak vond u vroeger het minst leuk? De vragen worden afgevuurd en Natasja Groothuismink geeft serieus en bedachtzaam antwoord. Na een kwartiertje zit het erop en weten de kinderen wat ze wilden weten.

Project Nieuwsjagers

Interviewen hoort bij het krantenvak en daarom wordt er in het project Nieuwsjagers aandacht aan besteed. Net als artikelen schrijven, cartoons tekenen en het indelen van een krant. Al doende maken de leerlingen zich dat eigen.

Onderscheiden

Het past precies in de visie van Het Saenredam College. Christel Hoffman, docente Nederlands: “Als Mavo/Havo-school willen we ons in de regio onderscheiden. Dat doen we met vernieuwend onderwijs. De kinderen gaan concreet aan de slag. Zo leren ze hoe het maken van een krant werkt. Dat is beter dan dat we ze vertellen dat een artikel uit een begin, een middenstuk en een slot bestaat en dat je geen taalfouten mag maken. Bovendien ontdekken ze op deze manier hun talenten.”

50.000 kranten

Alle 250 onderbouwkinderen werken aan de krant mee. De beste producten worden verzameld en vormen de inhoud. Eenmaal gedrukt wordt de krant in een oplage van 50.000 exemplaren in de gehele Zaanstreek verspreid.

Bron: www.rodi.nl/regio/zaanstad/188961/het-krantenvak-in-de-praktijk